fredag 24 april 2015

Bokbloggsjerka 24-27 april

Nu var det ett tag sen jag var med i bokbloggsjerkan, så jag kände att det var dags! :) Veckans fråga handlar om att tipsa om böcker som är mer än hundra år gamla. Den som först kom upp i tankarna är en av Émile Zolas böcker (från 1867), Thérèse Raquin. Detta är nog den klassiker jag läst om flest gånger, första gången redan i slutet av högstadiet eller början av gymnasiet. Det var på grund av skolan jag började läsa den, men sen älskade jag den så mycket att jag gick ut och köpte ett eget exemplar! Boken handlar om den unga Thérèse som tvingas gifta sig med sin sjukliga kusin Camille. I sitt äktenskap måste hon förtrycka den sida av sig själv som är impulsiv och levnadsglad. En dag träffar hon Laurent som hon genast blir attraherad av.Den andra boken jag tänkte på är den klassiska Stolthet och fördom av Jane Austen (från 1813). Jag tycker nog den känns bra fortfarande, trots att många detaljer och idéer i den är så föråldrade. Genom jobbet kommer jag i kontakt med väldigt mycket klassisk litteratur, därför skulle jag kunna räkna upp hur många böcker som helst att tipsa om! Jag vill dock nämna två till: Dostojevskijs Brott och straff samt John Steinbecks Möss och människor (jag vet, inte riktigt hundra år ännu!).

Jag vill gärna läsa lite klassiker till sommaren, vad har du för tips?

8 kommentarer:

 1. Så roligt när läsandet av en klassiker i skolbänken faktiskt ökar intresset!

  SvaraRadera
 2. Zola är definitivt en av mina favoriter.

  SvaraRadera
 3. Jag vet att vi läste Zola i gymnasiet, men det kan ha varit Nana. Uppenbarligen gillade jag den inte tillräckligt för att komma ihåg den i alla fall :)

  SvaraRadera
 4. Brott och straff är så otroligt bra, Möss och människor har jag aldrig läst, bara sett på teater.

  SvaraRadera
 5. Jättebra klassikertips! Det finns ju mängder av underbara böcker därute, jag vill gärna slå ett slag för mer klassikerläsning. De är inte alls torra och tråkiga, tvärtom - det är ju därför de har överlevt flera hundra år. Hur många av böckerna som skrivs idag kommer kommas ihåg lika länge?

  SvaraRadera
 6. Visst finns det klassiker som är värda att läsas om! Dostojevskijs Brott och straff och Steinbecks Möss och människor är böcker som jag själv gärna skulle kunna tänka mig en omläsning av. :)

  SvaraRadera
 7. Möss och människor har jag läst av dessa och sett Stolthet och fördom som film. Men jag har lite svårt för äldre böcker med olyckliga äktenskap.

  SvaraRadera
 8. Zola tillhör de "äldre" författare som jag gillar :-)

  SvaraRadera